Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Νέα τροπολογία για το χαράτσι


Αποσύρουν την απειλή για διακοπή των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος; 


Με μια νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, από τις Δ.Ο.Υ., του ειδικού τέλους ακινήτων. Η όλη διατύπωση, του κειμένου της τροπολογίας, δίνει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση αποσύρεται από την απειλή της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος -παρατείνοντας παράλληλα το χρόνο απαίτησης της οφειλής- για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι. 

 Συγκεκριμένα στην εν λόγω τροπολογία αναφέρεται ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα ενεργοποιούνται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα εξοφλούν εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, τις δόσεις του τέλους ακινήτων. Ειδικότερα ορίζεται ότι αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το ειδικό τέλος ακινήτων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Το οφειλόμενο τέλος βεβαιώνεται και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ μεριμνούν για την είσπραξη του. 

 Δικαιολογημένα ένα ερώτημα γεννιέται. Μπορεί πλέον η ΔΕΗ να απειλεί με διακοπές, όταν έχει εξοφληθεί το αντίτιμο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και παράλληλα έχει διαγράφει το ειδικό τέλος από τα "κατάστιχά" της; Μια μεγάλη νίκη διαφαίνεται και ένα άλλο μέτωπο ανοίγει με επίκεντρο τις Δ.Ο.Υ. και την επερχόμενη φοροκαταιγίδα!