Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου 28/01/13

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28/01/13 έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΑΝ, όπου οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Μιραμπέλλου μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς διαμαρτυρόμενοι για τον πρόσφατο καταιγισμό διακοπών της παροχής νερού και ρεύματος σε πολίτες
του Αγίου Νικολάου. Επανέλαβαν την υπόσχεση τους να υπερασπιστούν όσους συμπολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και το ρεύμα που χρειάζονται για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Κάλεσαν τους πολίτες να τους στηρίξουν, ώστε κανένα σπίτι αυτών που είναι στο στόχαστρο της πολιτικής των μνημονίων και των κυβερνήσεων να μην μείνει χωρίς ρεύμα ή νερό.

Μετά την διαμαρτυρία, προχώρησαν προς το Δημαρχείο της πόλης, όπου εκείνη την στιγμή συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή του δήμου. Οι Αλληλέγγυοι Πολίτες παρενέβησαν στην διαδικασία επιδίδοντας τις θέσεις τους στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΝ  Μ. Κερούλη. Ενώπιον των πολιτών ο κ. Κερούλης δεσμεύτηκε ότι δεν θα κόβεται το νερό σε όσους πολίτες αδυνατούν να το πληρώσουν, εφόσον τεκμηριώσουν την αδυναμία πληρωμής (κατόπιν διασταύρωσης με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου) και κάλεσε όσους δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών νερού, να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΔΕΥΑΑΝ για διακανονισμό.  Υποσχέθηκε, επίσης, πως θα κοινοποιήσει εγκαίρως και επαρκώς την πρόθεση αυτή της ΔΕΥΑΑΝ ώστε όσοι συμπολίτες μας δυσκολεύονται, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.


Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Δευτέρα 28/1 στις 12.30 μπροστά από τα γραφεία ΔΕΗ-ΔΕΥΑΝ.


Μερικούς μήνες μετά τις εκλογές ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι έχουν πειστεί ότι η τρόικα εσωτερικού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Παπανδρέου, με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στη χώρα και το λαό της.

Όσοι πάλι έχουν ακόμα τη ψευδαίσθηση ότι διαφαίνεται φως στο τούνελ και σύντομα θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, ας το ξανασκεφτούν λίγο. Το ότι κάποιοι από μας τα βγάζουμε ακόμα πέρα, έστω και με περισσότερη δυσκολία από πριν, ας μην μας καθησυχάζει. Τα χειρότερα έρχονται και σύντομα και η μεσαία τάξη θα νιώσει τη θηλιά στο λαιμό

- Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας τίθενται υπό τον έλεγχο των δανειστών σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό. Η κίνηση αυτή πηγαίνει χέρι χέρι με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες. Όλα γίνονται για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, για να πληρώνουμε τα ληστρικά δάνεια και τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται διαρκώς (200 περίπου δις από το 2008 μέχρι σήμερα).
- Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών (Κόκκαλης και Βγενόπουλος φαίνεται να δηλώνουν στην εφορία λιγότερα από 30.000 ευρώ), η αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων πολυτελείας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι κάποιοι κάνουν χρυσές μπίζνες στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικα αυξάνοντας τα κέρδη τους συνεχώς και εκμεταλλευόμενοι τις μειώσεις μισθών, το ξεπούλημα και τα υπόλοιπα μέτρα της κυβέρνησης.
- Παράλληλα οι απλοί πολίτες καλούμαστε να πληρώσουμε και πάλι τα σπασμένα. Το χαράτσι καθόλου δεν καταργήθηκε, μεταφέρθηκε στην εφορία και θα αυξηθεί όπως όλα δείχνουν με τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Όσοι έλαβαν το ΦΑΠ 2010 διαπίστωσαν πολλαπλασιασμό σε σχέση με το τελευταίο ΕΤΑΚ. Το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε απαγορευτικό αγαθό όπως και το ρεύμα τείνει να γίνει με την τιμή του να αυξάνεται διαρκώς. Πολλά νοικοκυριά στερούνται τέτοια βασικά αγαθά εξαιτίας της διαρκούς ανατίμησης τους.
- Το νερό μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Όσοι δημόσιοι οργανισμοί το διαχειρίζονται σήμερα, το παρέχουν με τιμές και όρους κερδοσκοπίας. Τα κοψίματα νερού για οφειλές 150ε και οι αυξήσεις σε λογαριασμούς, προετοιμάζουν όλους εμάς να αποδεχτούμε και τη πλήρη ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού.
- Καταργούν επιδόματα όπως αυτό για τη πολύτεκνη μητέρα.
- Καταργούν προνοιακά βοηθήματα, αυξάνουν τα νοσήλια σε δημόσια νοσοκομεία, υποβαθμίζουν τον δωρεάν χαραχτήρα της δημόσιας υγείας, υποχρηματοδοτούν τα νοσοκομεία, κλείνουν δομές ψυχικής υγείας, πετάνε στους ιδιώτες ή κλείνουν τα ειδικά σχολεία, τη φροντίδα υπερηλίκων, τα προγράμματα απεξάρτησης κλπ. Δυσχεραίνουν τη πρόσβαση των ασθενών και υπερηλίκων στο φάρμακο.
- Πολλά σχολεία δεν έχουν ούτε για τις λειτουργικές τους δαπάνες και το πετρέλαιο.
- Φορολογούν τα αγροτεμάχια για να συγκεντρώσουν πάλι τη γη σε λίγους τσιφλικάδες
- Από το 2009 κοντά 500.000 μικροί επαγγελματίες έχουν βάλει λουκέτο, ενώ όσοι έμειναν βλέπουν την κατανάλωση να πέφτει δραματικά, την φορολογία να αυξάνει εκθετικά και τον άνισο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές να τους μετατρέπει σε νεόπτωχους.
- Μην ξεχνάμε τις (μόνιμα) έκτακτες εισφορές και τους φόρους αλληλεγγύης… που αναγκάζονται να πληρώνουν ακόμα και οι συνταξιούχοι υπέρ πιστωτών και τοκογλύφων
- Φορολόγηση σε μηδενικά εισοδήματα, ακόμα και σε ανέργους που έχουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο
- Δήμευση από το 2014 ακόμα και της πρώτης κατοικίας λόγο χρεών
- Καταργούν τη Κυριακάτικη αργία κάνοντάς μας να δουλεύουμε με όρους περασμένοι αιώνα.
- Μείωσαν 22 φορές τις συντάξεις και 5 φορές τους μισθούς.
- Κατάργηση των συντάξεων από επικουρικά ταμεία, τα οποία ο ασφαλισμένος πλήρωνε για μια ζωή
- Συσσώρευση φόρων ακίνητης περιουσίας (2019+2011+2012) στο πρώτο τρίμηνο του έτους
- Κόψιμο στα επιδόματα ανεργίας (και στα ποσά και στο χρόνο επιδότησης) τα οποία ήταν εντελώς απαραίτητα για τους εποχιακά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους της περιοχής μας.
Τι κάνουμε για όλα αυτά;

Οι Αλληλέγγυοι Πολίτες ξεκινήσαμε πέρυσι στον Άγιο Νικόλαο και την ευρύτερη περιοχή μια προσπάθεια να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη του κόσμου απέναντι σε αυτή την πολιτική και επίσης να εναντιωθούμε άμεσα και έμπρακτα σε διάφορες όψεις της. Συμβάλλαμε μαζί με άλλες αντίστοιχες κινήσεις πολιτών πανελλαδικά στο να μην πληρωθεί το χαράτσι, ένας άδικος φόρος που δεν αντιστοιχεί στους πολίτες να πληρώσουν. Χιλιάδες κόσμου συνειδητά ή για λόγους αδυναμίας δεν πλήρωσε το χαράτσι. Οι απειλές της κυβέρνησης για τη διακοπή ρεύματος έπεσαν στο κενό. Στην πόλη μας δεν έγινε καμιά διακοπή εξαιτίας του χαρατσιού. Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη των κατοίκων της περιοχής μας που εξαρχής στήριξαν μαζικά αυτή την προσπάθεια.

Φέτος ο αγώνας απέναντι στο χαράτσι θα συνεχιστεί με άλλες μορφές. Στις εφορίες ή οπουδήποτε αλλού χρειαστεί θα πρέπει να είμαστε μαζικά και αποφασιστικά ενάντιοι στην πολιτική που εξαθλιώνει εμάς και τους συμπολίτες μας. Όμως φέτος παρουσιάζεται εντονότερα και η αδυναμία συμπολιτών μας για οικονομικούς λόγους να πληρώσουν το ίδιο το ρεύμα και το νερό που χρειάζονται τα σπίτια τους για να έχουν τα απαραίτητα. Η κυβέρνηση της τρόικα, των τραπεζιτών και των ευρύτερα «εχόντων» δε θα διστάσει να κόψει το ρεύμα και το νερό σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι Αλληλέγγυοι Πολίτες θα προσπαθήσουμε να εγγυηθούμε με κάθε τρόπο ότι τέτοιες διακοπές δε θα περάσουν. Ότι κανένα σπίτι αυτών που είναι στο στόχαστρο της πολιτικής των μνημονίων και των κυβερνήσεων δε θα μείνει χωρίς ρεύμα. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε να συστρατευθούν σε ένα κοινό μέτωπο όλοι οι πολίτες του Μεραμπέλλου, από όλα τα στρώματα που υφίστανται την εκμετάλλευση, φτωχοποίηση και βιασμό της ζωής τους, γνωρίζοντας ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Κλέβουν το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών και εγγονών μας. Ας το καταλάβουμε επιτέλους όλοι.

Σαν πρώτο αγωνιστικό ραντεβού, μαζευόμαστε για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις διακοπές ρεύματος και νερού σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όλοι την Δευτέρα 28/1 στις 12.30 μπροστά από τα γραφεία ΔΕΗ-ΔΕΥΑΝ. 

Ελάτε χωρίς δισταγμό.
Ο αγώνας συνεχίζεται.