Τρίτη 17 Απριλίου 2012


Περί ψεμάτων και αληθειών

Μία απάντηση από τους Αλληλέγγυους Πολίτες στο άρθρο «Δώδεκα  συνήθη ψέματα για την ελληνική χρεοκοπία» όπως αναδημοσιεύτηκε στην Ανατολή της 11 Απριλίου 2012.
Εάν οι παρακάτω δηλώσεις δεν είναι αλήθεια, θα το κρίνετε εσείς:
1.«’Όπου  έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση»
Η παρέμβαση του ΔΝΤ αφήνει διαφορετική γεύση σε κάθε χώρα.  Υπάρχουν τα παραδείγματα της Αγγλίας και της Βραζιλίας. Υπάρχουν και αυτά της Γουατεμάλας και του Μεξικό, όπου το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στην Ελλάδα σήμερα, αυτό το ποσοστό υπολογίζεται στο 25% με προοπτική να φτάσει σύντομα το 30%, μετά από μόλις  λίγα χρόνια. Η ψηλή φορολογία των προγραμμάτων λιτότητας με μοναδικό σκοπό τη δημοσιονομική σταθερότητα, οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας, σε παρατεταμένη ύφεση και τελικά σε μεγάλη δυστυχία μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.
2.«Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία»
Η Ρωσία δάνεισε πρόσφατα 2,5 δις δολάρια την Κυπριακή Δημοκρατία με 2,5% επιτόκιο τη στιγμή που οι εταίροι μας δανείζουν με 3,6% – 5 %.
3.«Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα»
‘Όλοι θυμόμαστε την γελοία εικόνα του δημοσιογράφου των Financial Times να κυνηγάει εναγωνίως τον Γιωργάκη στους διαδρόμους του ξενοδοχείου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2010, για το θέμα του δανεισμού από την Κίνα.
Στο Β’ μνημόνιο υπάρχει εξάλλου ρητή δέσμευση των ελληνικών μνημονιακών κομμάτων ότι δεν θα στραφούν σε δανεισμό από τρίτες χώρες. ‘Άρα η δυνατότητα είναι πάνω στο τραπέζι.
4.«Οι δανειστές μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι» (σχετικά με την αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο για τα  «ευνοϊκά» επιτόκια που λαμβάνει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης σε σχέση με τα επιτόκια της «ελεύθερης» αγοράς).
Τα «χαμηλά» επιτόκια έχουν μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της ενότητας της Ευρωζώνης.
Ο βασικός σκοπός των Ευρωπαίων (υποτίθεται ), εκτός από την εξασφάλιση εξυπηρέτησης των παλαιών δανείων, είναι η μείωση του δημοσίου χρέους (βλέπε και το πρόσφατο «κούρεμα») και αυτό επιτυγχάνεται με χαμηλότερα επιτόκια με απώτερο σκοπό να πάψει να κινδυνεύει το Ευρώ από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

5.«Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα με σκοπό να ελέγξει την οικονομία της και να αγοράσει τα πάντα έναντι πινακίου φακής.»
Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να εξασφαλιστούν οι δανειστές των παλαιότερων δανείων και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα που αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα από τις ιδιωτικές τράπεζες στο 30-40% της πραγματικής τους αξίας.  ‘Έχοντας δε υπ’ όψιν την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια μέχρι το 2025, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε  ένα τεράστιο πολύμπριζο. Οι ασχολούμενοι με τα τερατώδη σχέδια για τις ΒΑΠΕ και το πρόγραμμα «Ήλιος» τα γνωρίζουν πολύ καλά. Για να μην αναφέρουμε και τις «πρόσφατες» ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική ΑΟΖ.
6. «Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να στηρίξει τις εξαγωγές της.»
Τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων δεν είναι αμελητέα ποσότητα αν λάβουμε υπ’ όψιν  ότι εισάγαμε από οικιακό εξοπλισμό (Siemens, Bosch, AEG…) και αυτοκίνητα Ι.Χ.  (BMW, Mercedes, Porsche…) μέχρι βαριά βιομηχανικά προϊόντα (βαγόνια, λοκομοτίβες – ταίριαζαν δεν ταίριαζαν στις ράγες-,  φορτηγά, οχήματα δημόσιας χρήσης…) και αμυντικό εξοπλισμό.  Και μην ξεχνάμε και την υψηλή τεχνολογία της Siemens για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, του μετρό  και της Ολυμπιάδας (C4I).
Η Γερμανία και οι υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες του Βορρά μας δάνειζαν για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους, κερδίζοντας διπλά, δηλαδή και από τις πωλήσεις και από τις εξυπηρετήσεις των δανείων.
7. «Η Γερμανία μας δανείζει για να αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα από αυτήν.»
Την τελευταία δεκαετία  έχουμε αγοράσει από τη Γερμανία άρματα, υποβρύχια, Patriot, φορτηγά γενικής χρήσης (βλέπε σκάνδαλο ΜΑΝ) …
Με τη γνωστή και αγαπημένη μέθοδο των Ελλήνων πολιτικών υπερτιμολογήθηκαν για να μπορέσουν να πληρώσουν και τις μίζες… 312 εκατομμύρια Ευρώ μόνο για τα υποβρύχια (Real News 8.4.2012).  Όσον αφορά τα « φαντάσματα»  και τους  «πλασματικούς εχθρούς» που αναφέρει το κείμενο,  οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν απλά να εγγυηθούν τα σύνορά μας τα οποία είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Τότε όμως δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν ούτε σε μας ούτε στους «καλούς» μας  γείτονες.
8.«Το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα.»
Η χώρα δεν ήταν κατεστραμμένη πριν το μνημόνιο. Η καταστροφή ξεκινάει από την λήψη της απόφασης να εξυπηρετηθεί το εξωτερικό χρέος μέχρι κεραίας και για να επιτευχθεί αυτό εγκαταστάθηκε η τρόικα στη χώρα.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ απλά δεν μπορούσε να αυτοκτονήσει πολιτικά χτυπώντας την εκλογική της πελατεία (δημόσιους υπαλλήλους κυρίως). Η Τρόικα ήταν σε πλήρη γνώση αυτού του δεδομένου και το εκμεταλλεύτηκε επιβάλλοντας τους όρους της: εσωτερική υποτίμηση, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία, πρόνοια, συντάξεις, μισθούς ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα).
9.«Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί μαζί με τα κρατικοδίαιτα λαμόγια.» (ή πως περιγράφει το συγκεκριμένο άρθρο τη διανομή των δαπανών του ελληνικού κράτους και υποστηρίζει ότι δανειζόμαστε για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις)
Το ελληνικό κράτος πρέπει  να δανείζεται για να πληρώνει τα ληστρικά τοκοχρεολύσια του εξωτερικού χρέους.  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για το 2010, δηλαδή πριν την κρίση, τα δημόσια έσοδα ήταν 55 δις ευρώ και οι δαπάνες για παιδεία, υγεία, πρόνοια, άμυνα, ασφάλεια… ήταν 49 δις ευρώ. Η χώρα είχε και μικρό πλεόνασμα 6 δις ευρώ.
10.«Χρεοκοπία αντί μνημόνιο 2. Το μνημόνιο 2 φέρνει ύφεση και εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές.» και 11. «Να πάμε στη δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας.»
Ακόμα και με την χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή (πιθανότητα που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ούτε να τη σκέφτονται), μπορεί βραχυπρόθεσμα τα εισοδήματά  μας να μειωθούν στο μισό, αλλά ταυτόχρονα γίνεται αναγκαστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις παραγωγικές τις δυνατότητες, γιατί όλα τα εισαγόμενα είδη θα γίνουν πανάκριβα.
Σε μια ήδη χρεοκοπημένη χώρα, όσοι επισείουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, το κάνουν για να εξασφαλίσουν τις λιγότερες ζημιές από τα προσδοκώμενα κέρδη τους (τράπεζες – κεφάλαιο). Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, είτε με άλλο νόμισμα, είναι επιτακτικό να αποδεσμευτούμε από τα μνημόνια και την πολιτική της ΕΕ για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο της χώρας προς όφελός μας.
12. «Το χρέος είναι απεχθές και να μην το πληρώσουμε.»
Επειδή α. τα δάνεια συμφωνήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών, β. τα δάνεια σπαταλήθηκαν σε δραστηριότητες που δεν ωφέλησαν το έθνος και γ. ο πιστωτής ήταν ενήμερος γι’ αυτή τη κατάσταση.
Το χρέος της χώρας μας είναι ο ορισμός του απεχθούς χρέους και μάλιστα αυτό ομολογείται από τα πιο επίσημα χείλη τον Μάρτιο του 2011, παραμονές της υπογραφής του Α’ μνημονίου της υποτέλειας . Ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης, Jean-Claude Junker,  δηλώνει πως από το 2004 η Κομισιόν γνώριζε το γεγονός ότι Γερμανία και Γαλλία υπερδάνειζαν την Ελλάδα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί τα συμφέροντα ήταν μεγάλα.
Γι’ αυτό οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου οδηγηθήκαμε στην πολιτική απόφαση να μην πληρώνουμε οποιοδήποτε έκτακτο οικονομικό μέτρο που πάρθηκε για την εξυπηρέτηση αυτού του απεχθούς χρέους.
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ,
Εμείς οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου, βλέποντας την απόπειρα που γίνεται από κάποιους κύκλους να απενοχοποιηθούν τα μνημόνια και να συρθούν οι Έλληνες στην ενοχή,  παρακαλούμε τους οπαδούς του «όλοι μαζί τα φάγαμε» να επιστρέψουν τα φαγωμένα σε όποια μορφή έχουν επενδυθεί για να γλυτώσει ο υπόλοιπος ελληνικός λαός τουλάχιστον τη λαίλαπα των μέτρων που μας έρχονται τον Ιούνιο.
Κουτόχορτο;  Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου